fbpx

De podcast

Woning­praat

Lingewaard

Wij zijn pas gestart met Woningpraat Lingewaard. De podcast waarin we het hebben over de woningmarkt in Lingewaard. Zo helpen we jou om een slimmere koper of verkoper te worden. Of gewoon om te kunnen doen alsof je er verstand van hebt tijdens de kringverjaardag.

Want de woningmarkt, daar heeft iedereen wel een mening over. Maar onze gasten kunnen er écht iets zinnigs over zeggen! Moreno vraagt verschillende experts (zoals raadslid, financieel adviseur, projectontwikkelaar) uit de regio, de hemd van het lijf. 

Bekijk en beluister hier de afleveringen! 

Woningpraat Lingewaard de Podcast

Aflevering 1

Remco Derks over geld voor nu en later

Hoe kun je slim omgaan met je geld voor nu en later? Daar kan Remco wel wat zinnigs over zeggen. Als financieel planner bij Buro Philipvandenhurk is hij hier elke dag mee bezig. Hij helpt klanten om dingen mogelijk te maken: met financiering of door slim om te gaan met eigen geld. De meestvoorkomende daarvan: de koop van een huis! 

Wat we bespreken in deze aflevering:

 • Je eerste huis kopen, wordt het makkelijker dit jaar? 
 • Wat gebeurt er met de rente de komende tijd?
 • Aflossingsvrij: waarom zou je ervoor kiezen? En nog steeds slim bij hogere rentes?
 • Waarom is sparen voor je kinderen helemaal niet zo slim? 

Benieuwd? 

Woningpraat Lingewaard Remco Derks

Aflevering 2

Remco Derks over de hypotheek in 2023

Wat verandert er op het gebied van hypotheken in 2023? We bespreken o.a. de overdrachtsbelasting en de NHG grens. Ook vertelt Remco over de bouw van zijn eigen huis: wat komt er allemaal bij kijken? 

Wat we bespreken in deze aflevering:

 • Wat houdt de NHG in en wat is de grens dit jaar? Waarom zal deze in 2024 niet meer stijgen? 
 • Wat is de grootste uitdaging bij de bouw van je eigen huis?
 • Wat is de mooiste plek van Lingewaard? 

Benieuwd? 

Woningpraat Lingewaard Remco Derks hypotheek

Aflevering 3

Gera Janssen over geldzaken samen

Hoe regel je je financiële zaken goed als je samen een huis koopt? En hoe voorkom je gedoe als je uit elkaar gaat? En wat laat je achter als je er niet meer bent? 

Daar kan Gera Janssen van Vannu alles over vertellen. Gera is een Doornenburgse in hart en nieren en als financieel adviseur en register executeur denkt ze dagelijks met mensen mee over hun financiën en verzekeringen. 

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • Wat moet je zeker regelen als je gaat samenwonen? 
 • Samen een huis kopen, hoe voorkom je gedoe als je weer uit elkaar gaat? 
 • Hoe kan het toch misgaan als je afspreekt 50/50 te verdelen? 
 • Testament opstellen: moet dat echt? En wat moet erin?  

Benieuwd? 

Woningpraat Lingewaard Gera Janssen geldzaken

Aflevering 4

Gera Janssen met tips voor starters

Samenlevingscontract? Of toch trouwen? Bij welke samenlevingsvorm zijn jullie zaken goed geregeld? Gera Janssen legt uit hoe je zorgt dat jullie goed zitten. Zo lang jullie samen zijn, maar ook als er iets gebeurt. 

We hebben het bovendien over de veranderende woningmarkt. Wordt het makkelijker of juist moeilijker voor starters? Gera ziet kansen! Mogelijkheden zoals de starterslening en de jubelton zouden het mogelijk maken om een eerste huis te kopen

En ooit al eens gehoord van de opeethypotheek? Nee? Wij ook niet. Maar Gera vertelt hoe dit ouderen helpt om er tot op het laatst warmpjes bij te zitten.

Gera Janssen van Vannu denkt als financieel adviseur mee met alle dingen waar je zelf niet aan denkt of niet aan wil denken. Hoe zorg je dat je jouw zaakjes goed geregeld zijn? Voor jezelf. Voor nu. Voor later. Maar ook voor je nabestaanden. Zo combineert ze haar talent met cijfers met haar hart voor mensen. En geloof me, als je met Gera om tafel zit wordt praten over cijfertjes ineens leuk! 

Benieuwd? 

Woningpraat 4 Gera Janssen

Aflevering 5

Jasper Klaassen over de gemeente & woningbouw

Waarom komt de woningbouw in Lingewaard niet op gang zelfs nu de woningnood zo hoog is? Hoe maakt onze unieke ligging als gemeente deze uitdaging nog extra moeilijk? En een bouwvergunning krijgen, hoe werkt dat eigenlijk?

Aan Jasper Klaassen hebben we een goede, want die kan dit allemaal nog uitleggen aan een kind van 5. En als raadslid bij LBL maakt hij van dichtbij mee hoe de hazen lopen binnen de gemeente. Naast raadslid is Jasper ook geschiedenisleraar, vader van twee kinderen en sterspeler bij GVA. 

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • Waarom de unieke ligging van Lingewaard het eigenlijk best lastig maakt om de woningnood op te lossen. 
 • Al die regels rondom woningbouw: frustrerend en vertragend. Maar ook héél zinvol en Jasper legt uit waarom. 
 • Nieuwbouwprojecten in de gemeente, waarom lijkt dit allemaal zo lang stil te staan?
 • Wat doet de gemeente om wonen betaalbaar te houden?

Benieuwd? 

Woningpraat Lingewaard 5 - Jasper Klaassen woningbouw Lingewaard