fbpx

Veranderingen op de woningmarkt

Veranderingen op de woningmarkt (1)

Wat gebeurt er nu op de huizenmarkt?

De afgelopen jaren was de woningmarkt oververhit. Flink overbieden was de norm. Dat lijkt te veranderen. Maar wat zien wij nu precies gebeuren? Moet je je als verkoper zorgen maken? Wij denken van niet. We doen regelmatig even een rondje langs de velden om te peilen wat in de buurt gebeurt, bij makelaars en hypotheekverstrekkers.🧐 We nemen je even mee in onze bevindingen van de afgelopen weken!

Minder overbieden

Eerder dit jaar verkochten wij een huis ruim twee ton boven de vraagprijs. Twee ton.😳 Niet gelogen.

Dat is natuurlijk gekkenwerk, want hoe moet je dan als koper (en makelaar) nog een realistische inschatting maken van wat je moet bieden? Op dit moment zien we hier in de omgeving dat huizen nog steeds grotendeels boven de prijs weggaan. Maar niet meer zulke exorbitante bedragen. Dat maakt het makkelijker om vooraf goed in te schatten wat je huis gaat opleveren.

De oorzaak? Waarschijnlijk heeft het vooral te maken met de gestegen rentes. Daardoor is er minder financiële ruimte voor kopers om te overbieden.

Minder bezichtigingen

Er zijn minder bezichtigingen per woning. Waar er eerder gemakkelijk 40 aanvragen voor een bezichtiging binnenkwamen voor een woning, zit dat nu eerder rond de 10. Fijn, vinden we. Dit zorgt ervoor dat we weer meer tijd hebben om persoonlijke aandacht te geven aan iedereen die komt kijken. En even een lekkere dooddoener: ‘je hebt er maar eentje nodig’. Maar het is wel waar.

Langer te koop

In de actuele woningmarkt cijfers is te zien dat huizen in de regio Arnhem – Nijmegen vorig kwartaal gemiddeld 29 dagen te koop stonden. In het derde kwartaal was dit al 51 dagen. Die ene koper komt wel, het duurt alleen gemiddeld iets langer. Kopers zijn iets meer afwachtend, ook omdat ze door de rentestijgingen soms wat langer de tijd nodig hebben om uit te zoeken wat er financieel mogelijk is. Aan kopers adviseren we ook om eerst even te bellen met de adviseur of het bedrag dat je wil bieden nog steeds haalbaar is. 

 

Tip

We zien dat huizen die goed zijn afgewerkt en goed geïsoleerd zijn nu makkelijker verkocht worden. Pak dus even het schilderwerk aan, of overweeg verkoopstyling om jouw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers!

Meer focus op het energielabel

Sinds de gestegen energieprijzen zien wij dat er steeds meer gevraagd wordt naar het energielabel. Logisch natuurlijk, want inmiddels zijn voor sommige mensen de energielasten nog hoger dan de maandlasten van hun hypotheek. Heb je verkoopplannen? Dan kan het slim zijn om vooraf te investeren in energiebesparende maatregelen. Hier zijn goede subsidies voor en het kan veel invloed hebben op de verkoopprijs.💰

Gaan de huizenprijzen dan dalen?

Vandaag verscheen een artikel in het AD dat er een daling van 2,5% verwacht wordt in 2023. En dat er 1% minder huizen verkocht gaan worden. Dat is minimaal. Het voordeel voor de woningmarkt is dat er geen hogere werkloosheid wordt verwacht. En zo lang mensen een baan hebben, kunnen ze ook huizen blijven kopen. Er wordt ook nog steeds veel thuis gewerkt: wel zo lekker als je dan een een fijne plek hebt. Dus daar hebben mensen dan ook geld voor over. Dus voorlopig hoef je je bij de verkoop van je huis nog geen zorgen te maken. En in Nijmegen blijven de prijzen sowieso op peil. 

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Huis verkopen of kopen in deze tijd?

We denken graag met je mee over een slimme verkoopstrategie, zodat jij ook in deze markt de maximale waarde voor je huis krijgt. Check hier wat jouw huis waard is.

Of belmail of app me voor een kennismaking!