WONINGPRAAT #9

Verduurzaming woningen

Maarten van den bos

Verduurzaming woningen. Sinds de stijgende energieprijzen hebben we gevoeld hoe belangrijk dit is. Je huis verduurzamen is nodig voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. Wil je je huis verduurzamen met heb je niet genoeg eigen middelen voor, dan kan de gemeente je misschien helpen. 

Maarten van den Bos legt uit welke regelingen er zijn vanuit de gemeente om jou te helpen je huis te verduurzamen. En die zijn er! Als wethouder is Maarten verantwoordelijk voor o.a. het onderwerp duurzaamheid. Zelf heeft hij een achtergrond als historicus: dat merk je in de manier waarop hij de ontwikkelingen qua duurzaamheid kan uitleggen.  Hij woont met zijn gezin in Bemmel, en het belangrijkste: Maarten kan kraakhelder uitleggen hoe de gemeente jou kan helpen met verduurzaming van je huis

Moeten kiezen tussen een warme maaltijd of een douche: sinds de hard stijgende energieprijzen komen dit soort verhalen steeds meer voor. De noodzaak om iets te doen aan verduurzaming woningen is dus groot! 

De gemeente heeft op het gebied van verduurzaming een aantal grote uitdagingen: 

  1. Te lang is teveel energie gegaan naar voorlopers in verduurzaming. Dus rijdt de één nu gesubsidieerd in een Tesla, terwijl de ander in de kou zit. 
  2. Een percentage van de kosten subsidiëren. Klinkt mooi, maar als je sowieso geen geld overhoudt aan het eind van de maand, heeft het geen zin. En daarmee bereik je dus niet de groep die het het hardst nodig heeft. 
  3. Sinds de stijgende energieprijzen hebben ineens mensen het financieel moeilijk die dit niet gewend zijn. En dus ook minder snel hulp vragen, terwijl die hulp wel beschikbaar is vanuit de gemeente. 
  4. Er is veel wantrouwen richting de overheid. Wat het moeilijk maakt om mensen te bewegen om van het gas af te gaan. 

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Verduurzaming woningen: waar ligt de grootste uitdaging? 
  • Woning verduurzamen: hoe helpt de gemeente? 
  • 1. Operatie Isolatie: je huis verduurzamen op kosten van de gemeente
  • 2. Energieloket: gratis advies van experts bij al je verduurzamingsvragen. 
  • 3. Toekomstbestendig wonen lening: verbouwing + verduurzaming goedkoop financieren.
  • Lingewaard scoort relatief goed op duurzaamheid van huizen. Hoe komt dit? 
  • Wat als je in een appartement woont, hoe helpt de gemeente jou en de VvE? 

Benieuwd naar de aflevering? 

Hieronder vind je de hele aflevering met Maarten. Liever via jouw eigen platform luisteren? Dat kan natuurlijk ook!

Woningpraat Lingewaard #9 verduurzaming woningen Maarten van den Bos

Beluister aflevering #9 over verduurzaming woningen

Bekijk Woningpraat #9 over verduurzaming woningen

Verduurzaming woningen subsidies Lingewaard

Welke subsidies zijn er om je huis te verduurzamen? 

Verduurzaming woningen: je hebt er niet altijd zelf het geld voor klaarliggen. Maar het kan jouw energierekening verlagen en zodat je weer wat meer geld overhoudt aan het eind van de maand. De gemeente werkt er hard aan om je hierbij te helpen met verduurzaming woning subsidie. Moeilijk: want het verschilt ontzettend per huis welke maatregelen de grootste besparing opleveren. 

De volgende verduurzaming woning subsidies zijn via de gemeente aan te vragen: 

Operatie Isolatie: je huis verduurzamen op kosten van de gemeente

Heb jij een slecht geïsoleerd huis en niet zomaar het geld klaarliggen om deze te isoleren? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor Operatie Isolatie. 

De gemeente betaalt dan de rekening van een isolatiemaatregel in je huis. Het gaat hierbij om dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Een expert komt bij jou thuis kijken welke maatregel de meeste toegevoegde waarde gaat hebben. Vervolgens gaat een bedrijf dit uitvoeren. De gemeente betaalt de rekening. Het kost je dus niets. 

Energieloket: gratis advies van experts bij al je verduurzamingsvragen. 

Eerste hulp bij energiebesparing. Experts helpen je telefonisch of op locatie verder met al je vragen rondom verduurzaming. Hoe kan ik mijn huis het beste isoleren? CV-ketel of zijn er betere opties om mijn huis te verwarmen? En als ik zonnepanelen wil, kan dat dan op mijn dak? En welke offerte is het best? 

Bij dit soort vragen kan het Energieloket je helpen: scheelt jou een hoop uitzoekwerk. Dus, weten waar je moet beginnen of heb je een specifieke vraag over verduurzaming woningen? Stap even binnen of bel het Energieloket. 

Toekomstbestendig wonen lening: verbouwing + verduurzaming goedkoop financieren.

Heb je plannen om te verbouwen? Om je huis duurzamer, klaar voor de toekomst, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Verbouwingen kosten vaak (veel) geld en als er niet genoeg geld is, wordt verbouwen lastig.

Daarom kun je via gemeente een aantrekkelijke lening hiervoor afsluiten: ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’. De rente hiervan ligt tussen de 1,6 en 1,8%. 

De Toekomstbestendig Wonen lening geldt voor: 

  • Verduurzaming woningen;
  • Asbest van het dak verwijderen;
  • Fundering herstellen;
  • Levensloopbestendige maatregelen 

Voorwaarde voor deze lening is, dat er ook altijd een energiemaatregel genomen moet worden. Bijvoorbeeld dakisolatie of vloerisolatie. 

Welke huis verduurzaming subsidie is op jou van toepassing? 

Weet je niet waar je moet beginnen en of je in aanmerking komt? Ook daar kan het Energieloket in meedenken. 

Je huis verduurzamen zonder subsidie

Krijg financiering om je huis energiezuiniger te maken

Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk om een hoger geldbedrag te financieren als je het gebruikt om je huis te verduurzamen. Of om geld te lenen tegen gunstigere voorwaarden. Hoe pak je dit aan? 

  1. Bel je financieel adviseur en ga in gesprek.
  2. Laat een energiedeskundige of taxateur meekijken welke energiebesparende maatregelen het meest zinvol zijn. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld prachtig. Maar mogelijk kun je met een kleinere investering al veel meer besparen op je energierekening, door beter te isoleren. 
  3. Krijg een inschatting van de investering die nodig is om je huis te verduurzamen. 
  4. Schakel een erkend taxateur in om de waarde voor en na verbouwing te taxeren. Dit taxatierapport heb je meestal nodig om je financiering rond te krijgen.
  5. Laat de energiebesparende maatregelen uitvoeren. Doe zoveel mogelijk zelf, en besteed wat je zelf niet kunt uit.