Energielabel: wat moet ik ermee?

Huis verkopen energielabel

Hoe voldoe ik als verkoper aan het verplichte energielabel?

Het energielabel voor huizen geeft makkelijk aan hoe energiezuinig een huis is. A++ (donkergroen) is superzuiging, en G (rood) is totaal niet zuinig. 

Ga je jouw huis verkopen? Dan is een energielabel verplicht.

 

Energielabel verplicht voor verkopers

Als verkoper moet je het energielabel laten zien bij de woningpresentatie. Ook bij de overdracht moet het afschrift van het label worden afgegeven aan de notaris en de kopers. 

Sinds 2021 is de regelgeving voor energielabels veranderd. Er moet iemand langskomen om je woning te beoordelen en het label af te geven. Daarom zijn de kosten ervan hoger geworden. Heb je nog een label van voor 2021? Deze is gewoon nog geldig. Vanaf 1 januari 2022 is het ook verplicht om de labelklasse in je woningadvertentie te zetten.

 

10 jaar geldig

Heb je een energielabel? Deze is 10 jaar geldig: dus bewaar deze goed.

 

Hogere woningwaarde door energielabel

Een goed energielabel zorgt ervoor dat je meer voor je huis kunt vragen als je gaat verkopen. Dat is altijd lekker natuurlijk!

Overweeg je dus te gaan verkopen, dan kunnen wat investeringen in energiezuinigheid slim zijn. Een huis dat drie labels zuiniger is dan een vergelijkbaar huis in de buurt, levert ruim 3,6% meer op bij de verkoop. Bij de gemiddelde verkoopprijs komt dat neer op €10.700,-. Dat is snel verdiend!

Ik kan eventueel wel met je meekijken om in te schatten welke investeringen slim zijn om te doen. Dan kijken we wat het zou schelen in je energielabel (en dus je verkoopprijs), welke dingen niet al teveel kosten en waar je subsidie voor terugkrijgt. Voor de meeste energiebesparende maatregelen krijg je namelijk subsidie terug. Zo kun je goed afwegen of het de moeite is om te investeren in je energielabel.

 

Energielabel voor kopers

Hoe energiezuinig een huis is, heeft invloed op de waarde van een huis. Daarom is het voor jou als koper waardevol om het energielabel te zien in de woningpresentatie. Dat geeft namelijk gelijk een idee hoeveel je als koper zou moeten investeren in energiebesparende maatregelen als je het huis koopt. 

Neem een jaren-30 woning: veel mensen vallen hiervoor vanwege de authentieke uitstraling en details. Maar denk ook: enkel glas en geen isolatie in de wanden, vloeren of het dak. Door meteen het energielabel te zien wordt het makkelijker om deze afweging te maken! 

Moreno Joosten Makelaardij - aankoopmakelaar

Vragen over het energielabel?

Ik help je verder. Belmail of app me en ik denk graag met je mee.