fbpx

Woningpraat #1 Sparen vs. beleggen

sparen vs beleggen 2023

Sparen of beleggen 2023

Sparen vs beleggen 2023: wat heeft meer zin? Daar kan Remco Derks wel wat zinnigs over zeggen. Als financieel planner bij buro philip van den hurk, is Remco elke dag bezig met financieringen. Remco in geboren en getogen in Gendt. Na een tijdje in Nijmegen te hebben gewoond, bleef de regio toch trekken. Begin december is Remco daarom weer terug in Gendt komen wonen, samen met zijn vrouw Anne Kregting en hun hond Charlie. Begin mei verwachten ze hun eerste kindje. Privé leuke ontwikkelingen, maar ook wel spannend als je het Remco vraagt. ‘Slapeloze nachten, het zal zwaar worden. Maar de conclusie: je krijgt er zoveel voor terug.’ Leuk die kinderen, maar ze kosten wel klauwen met geld, hoe ga je dit financieel allemaal regelen?

Sparen vs beleggen voor de kids

Volgens Remco heeft het relatief weinig zin. ‘Sparen heeft nu nul, misschien een beetje rente. Dan moet je misschien toch de stap gaan zetten naar beleggen, als het iets moet gaan worden. Dat is vaak wel heel erg spannend. Je kunt je geld ook kwijtraken.’ 

Zo storten wij sinds de geboorde van onze jongens elke maand een klein bedrag op hun Regenboogrekening. Om te sparen tot 18 jaar zijn. Je ziet dat het op dit moment nog niet heel veel rendement op heeft geleverd. Sterker nog, het staat iets in de min!

Golfbeweging met beleggen

Volgens Remco heel normaal. “Het is lange termijn met een golfbeweging. Uiteindelijk zijn er genoeg grafiekjes die laten zien dat je door diepe dalen, er uiteindelijk ook weer uit kunt komen.” En dan is de truc en de kunst om rustig te blijven. Dat is vaak moeilijk, want je emoties gaan toch meespelen. “De meest gemaakte fout’ op zo’n moment is, ‘ik stop ermee’. Dan kost het echt geld.” Remco legt uit dat 9 van de 10 zich toch weer een beetje laat leiden door de nieuwsberichten. Als het een aantal jaren weer goed gaat, gaan ze weer meedoen. Maar een dip komt altijd. En dan wordt er vaak weer gestopt en gezegd: het werkt helemaal niet. “De truc is blijven zitten waar je zit.” 

Sparen vs beleggen: bekijk de podcast met Remco

Sparen vs beleggen: wat is je doel?

Sparen vs beleggen? Waar kies je voor? Het is in die keuze vooral belangrijk om een doel te stellen. Kun je nu nog risico lopen dat er een dip komt? Dan is beleggen de beste optie. Je doel bepaalt het bedrag dat je elke keer of één keer stort. Als jouw doel bijvoorbeeld is tot je kind 18 jaar is, dan moet je als die leeftijd in beeld komt, je afbouwen.

“In het begin kun je veel risico hebben. Je krijg dan hele hoge pieken, maar ook hele diepe dalen. Als ze rond 13/14 jaar oud zijn moet je het risico afbouwen. Want als ze 18 zijn, kan er een dip zijn. Maar als je het goed doet, staat het geld dan al op de spaarrekening. Want die dip wil je niet meer.”

Financieel plannen

Daar denkt Remco met zijn klanten over mee. “Het is elk jaar kijken van: dit doen we nu, klopt dat nog? Zijn er veranderingen vanuit onze kant met wetgeving, beleggingsleer of banken? Of zijn er veranderingen bij de klanten?”

Heb je meer of minder salaris, ben je meer gaan werken, heb je een erfenis gehad? Dat kan veranderingen brengen in de financiële keuzes die je maakt en voor de keuze tussen sparen vs beleggen. 

“Is het idee nog steeds voor 18 jaar of wordt het misschien wel 22 jaar of ouder? Want we hebben nu toch wel genoeg spaargeld om die eerste jaren ook te overbruggen.” Dan kan je later van beleggen naar sparen switchen. 

Sparen vs beleggen: Remco denkt mee

Het regelen van de hypotheek, dat is voor iedereen natuurlijk bekend. Maar het leuke erachter is eigenlijk de financiële planning. “Wil je tot je zeventigste werken, is tegenwoordig zo’n grote vraag. Misschien wel tot je 70e, maar dan vele malen minder dan nu. Er zijn ook mensen die nu al zeggen: ik heb een prima salaris, dus ik ga een dagje minder werken.” 

Het start met sparen

Remco gaat altijd uit van de spaarrekening. Die moet gewoon op orde zijn. Het bedrag dat erop moet staan, dat is bij iedereen ook weer anders. De één moet nog wat achter de hand houden voor het huis, want er zit onderhoud aan te komen. De ander moet nog geld achter de hand houden voor de auto, want die heeft geen auto van de zaak. Dan heb je nog de dure uitgaven op korte termijn, bijvoorbeeld een mooie reis naar Nieuw-Zeeland. 

En dan beleggen

En dan heb je de rest van het geld nog, wat je kunt gaan investeren. “Als je bijvoorbeeld voor al die punten bij elkaar nog €20.000 achter de hand moet houden, hoeft die €20.000 niet €21.000 te worden. Maar dan kan je dat geld gaan beleggen voor je toekomst. Om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen. Of je lost dat af van je hypotheek, want dan heb je meteen lagere lasten.”

Sommige mensen bouwen via het werk helemaal geen pensioen op, dus dan ben je bijna verplicht om het zelf te gaan organiseren, maar daar heb je wel geld voor nodig. 

Sparen of beleggen 2023: wat zijn de opties?

Wat heel veel mensen kennen is het beleggen in de vastgoedmarkt, bijvoorbeeld een appartement of een vakantiehuis voor de verhuur. Of een woning kopen en verhuren. Je kunt bijvoorbeeld ook een stukje grond ergens kopen In de verwachting of hoop dat het bouwgrond gaat worden.

Elk jaar verandert weer, komt er een leuke nieuwe wereldreis aan? Dan zal de toekomstplanning helemaal in de war komen te staan en opnieuw bekeken moeten worden. Of er is een kindje op komst. Dan zal daar ook iets voor geregeld moeten worden. En andersom natuurlijk ook, erfenissen of schenkingen. Die gooien het allemaal op de kop, in positieve en negatieve zin.

Dus wil je kiezen tussen sparen vs beleggen? Het ligt er echt aan wat er vanuit onze kant verandert, zoals wetgeving en belastingvoordelen, maar ook vanuit de klant. 

Benieuwd naar de podcast? Ga naar de aflevering Woningpraat #1 met Remco Derks.

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Benieuwd wat jouw financiële ruimte is?

Heb je al een koophuis? Dan biedt dit misschien mogelijkheden om meer financiële ruimte te krijgen. Check hier wat jouw huis waard is.

Of belmail of app me voor een kennismaking!