Wonen op het platteland populair
Heb jij een vrijstaand huis in het buitengebied te verkopen? Dan zit je goed: de gemiddelde prijs van de plattelandswoning steeg hard de afgelopen tijd! De prijs van een normale koopwoning steeg in 2021 met 20,7%. Maar die van vrijstaande woningen in het buitengebied met 25%! In Lingewaard zijn dit soort huizen oververtegenwoordigd: een interessante ontwikkeling dus!
Prijs van de plattelandswoning
Wonen op het platteland blijft -gezien de prijs per vierkante meter- nog steeds veel goedkoper dan in de stad. Maar de prijsstijging is bezig met een grote inhaalslag, volgens Vastgoedactueel. De gemiddelde prijs van een landelijke woning (€ 755.479) steeg het afgelopen jaar bijna € 150.000. Moest je eerder blij zijn als je de vraagprijs kreeg, nu wordt op een plattelandswoning gemiddeld 2,7% overboden. Te koop staande plattelandswoningen worden ook steeds sneller verkocht: het laatste halfjaar in slechts 35 dagen. Veel van de kopers komen overigens vaak uit de steden in de eigen regio. Hier zie je bijvoorbeeld dat mensen weer terugkeren naar hun geboortedorp, of kopers vanuit Arnhem of Nijmegen naar Lingewaard trekken.
Ruimte voor thuiswerken
De afgelopen jaren zagen we al een toenemende vraag naar plattelandswoningen. Corona heeft dit een stroomversnelling gebracht. Je kunt je voorstellen: mensen die driehoog in een appartementje zitten en thuis moeten werken met het hele gezin om zich heen… Daar word je niet blij van. Nu we de afgelopen jaren meer thuis zijn geweest dan ooit, is ruimte belangrijker geworden. Een goede werkplek, lekker van je afkijken en even een lunchwandeling door de natuur. Tegelijkertijd is reistijd minder relevant geworden, want volgens kenners is thuiswerken een blijvertje.
Groen wonen
Maar nog voor we de term Corona niet meer met bier associeerden was deze trend al gaande. Hierin speelt mee dat ‘wonen in het groen’ steeds populairder wordt ten opzichte van het wonen in de stad. Daarnaast wordt wonen in de stad voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Geen wonder dat bijvoorbeeld wonen in Gendt, Doornenburg of Angeren populair is.
De toekomst van landelijk wonen in Lingewaard
Als de vraag naar huizen op het platteland in dit tempo blijft doorgaan, dan raakt ook hier het aanbod op. Dit zie ik in Lingewaard ook gebeuren. De enige ruimte die er mogelijk gaat ontstaan is vanuit boeren die zich laten uitkopen als gevolg van de stikstofcrisis. Deze boerenerven bieden al snel ruimte voor drie woningen. Wat dan nog een probleem kan zijn, is dat kopers tegen drempels aanlopen bij het wijzigen van het bestemmingsplan van agrarisch naar een woonbestemming. Hopelijk denken gemeenten hierin mee! Een groot deel van de oplossing ligt in een soepeler beleid rondom bestemmingen en vergunningen. Zo kunnen er meer mensen in onze prachtige groene omgeving wonen én voorkomen we dat het landschap verloedert door vergeten boerenerven.