fbpx

Wat moet ik bieden op een huis?

Wat moet ik bieden op een huis

Huis kopen: wat moet ik bieden in 2024?

Bieden op een huis: slimme tools voor een scherpe prijs

Ben je op zoek naar je droomhuis en wil je slim bieden zonder de plank mis te slaan? Dat is niet makkelijk. Want wat moet je bieden op een huis? Zodat je wel het winnende bod hebt, zonder veel te veel te betalen? 

Ik heb een aantal gouden tips voor je die het bieden op een huis een stuk makkelijker maken. Deze tools gaan je helpen om te bepalen wat een huis waard is. Zodat je meer gevoel krijgt bij het ideale bod. 

1. Koopsominformatie via het Kadaster 

Het is cruciaal om te weten wat een huis echt waard is. Want de vraagprijs weerspiegelt niet altijd een realistische waarde. Sommige makelaars zetten extreem scherp in, waardoor je dus moet overbieden om het huis te krijgen. Maar soms staat een woning ook veel te hoog geprijsd. 

Daar komt het Kadaster om de hoek kijken. Met een simpele SMS of online zoekopdracht krijg je toegang tot waardevolle koopsominformatie. Voor een paar euro ontdek je wat huizen in de buurt hebben opgebracht. Handig, toch? Vooral als je wilt weten of je boven of onder de vraagprijs moet bieden.

Als het korter dan een jaar geleden is dat een huis verkocht is, kun je ook nog zien wat de vraagprijs was. Zo kun je een beeld krijgen bij of (en hoeveel) huizen in de buurt gemiddeld worden overboden of juist onderboden.

Check hier de koopsominformatie bij het Kadaster.  

@morenojoostenmakelaardij

Wil je een huis kopen en weten wat je moet bieden? Met deze handige tool wordt dat een stukje makkelijker. Via het Kadaster kun je namelijk koopsominformatie opvragen. Van een huis, of van een wijk. Het kost een paar euro, maar dan krijg je wel inzicht in de koopsominformatie van huizen in de buurt. Wel zo handig om te weten waar jouw potentiële nieuwe huis en vergelijkbare huizen voor verkocht zijn. Maakt het toch een stukje makkelijker om een beeld te krijgen bij hoeveel je moet over- (of onder) bieden. Meer tips om jouw nieuwe huis te kopen? Volg ons! #huiskopen #biedenopeenhuis #huiskooptips #eerstekoophuis #starterswoning

♬ origineel geluid - Moreno Joosten Makelaardij

2. Woningwaarde berekenen met Kadaster tool

Maar we gaan nog een stapje verder. Stel, je hebt alle documenten van een woning bij de hand, inclusief de eigendomsinformatie van het Kadaster. Deze krijg je over het algemeen bij een bezichtiging. En anders kun je deze info via tip 1 opvragen. In de eigendomsinformatie / het kadastrale uittreksel vind je de aankoopprijs en -datum.

Je weet nu dus wanneer het huis gekocht is door de huidige eigenaren, en voor welk bedrag. Maar ja, wat zou datzelfde huis dan nu waard zijn? 

Daarvoor kun je de gratis tool ‘Woningwaarde Berekenen’ van het Kadaster gebruiken. Hier vul je deze gegevens in, en voilà, je krijgt een schatting van de huidige waarde van het huis. Deze tool rekent de waarde door op basis van regionale marktontwikkelingen. Maar vergeet niet: renovaties en verbeteringen zijn niet meegerekend. Dus, heb je een nieuwe keuken of badkamer gespot? Neem dat zeker mee in je overweging voor wat je moet bieden op een huis. 

Check hier de woningwaarde tool van het Kadaster

@morenojoostenmakelaardij Huis kopen en geen idee wat te bieden? Gebruik onze handige tool! Als je gaat bezichtigen krijg je inzicht in de de eigendomsinformatie van het huis (document van het kadaster). Bekijk deze even goed! Hierin zie je namelijk wanneer en voor welke prijs het huis door de huidige bewoners is gekocht. Gebruik deze tool van het Kadaster om de huidige woningwaarde te berekenen. Hiermee kun je snel checken wat het huis nu waard is. De tool houdt rekening met stijgingen/dalingen in de huizenprijzen om te berekenen wat het huis nu waard zou zijn. Let op: renovaties zitten hier niet in. Dus vergeet niet om ook zelf te kijken of er verbouwingen zijn geweest, zoals isolatie of een nieuwe keuken of badkamer. Neem dit nog mee in de waarde van nu. Maar de tool helpt je zeker om een beter beeld te krijgen van hoeveel je moet bieden! Wil je meer handige tips voor het kopen van jouw nieuwe huis? Volg ons! #huiskopen #biedenopeenhuis #huisbieden #huiskooptips #eerstekoophuis #starterswoning ♬ origineel geluid - Moreno Joosten Makelaardij

3. Funda statistieken: check de concurrentie

Als je wil weten wat je moet bieden op een huis, is het belangrijk om te weten hoeveel concurrentie er is. Hoe meer concurrentie, hoe groter de kans is dat je (flink) moet overbieden. 

Funda is hiervoor een schatkist vol informatie. Maar je moet wel weten hoe je deze data interpreteert. Funda geeft voor ieder huis de cijfers voor hoe vaak de woning is bekeken en hoe vaak deze is bewaard als favoriet. Je kunt je voorstellen dat goede statistieken hier, wijzen op grotere concurrentie.

Natuurlijk is het ook slim om bij de makelaar na te vragen hoeveel andere geïnteresseerden er zijn. Vraag dit zowel aan degene die je aan de lijn krijgt om de bezichtiging te plannen als de makelaar zelf! Dan is de kans kleiner dat het verhaal mooier gemaakt wordt dan het is. Onze ervaring is namelijk dat niet elke makelaar hier heel open over is. 

Ook is het goed om zelf even je research te doen. Bij de Funda statistieken draait het allemaal om de percentages. Een huis dat langer te koop staat, zal andere cijfers hebben dan een huis dat net op de markt is. Met onze cheatsheet bereken je snel de ‘eerlijke’ statistieken op Funda. Zo kun je jouw droomhuis vergelijken met andere woningen in de buurt, of andere huizen die je hebt bekeken. En krijg je een helder beeld van hoe erg de woning in trek is.

Download de Funda cheatsheet 

4. Betrap de makelaar: Chrome extensie

Sommige huizen worden stiekem twee keer aangemeld. Zo lijkt het alsof ze minder lang te koop staan en misschien voor een andere prijs. Maar wat als je dit doorhebt? Dan sta je een stuk sterker in je onderhandelingen. Als een huis in prijs wordt verlaagd, is het gemiddelde verschil met de oorspronkelijke vraagprijs zo’n 10 procent. Dat is niet niks! Met de Chrome-extensie ‘Betrap de Makelaar’ zie je of een huis eerder is aangemeld. Ga je bieden? Dan weet je nu dat het huis al even te koop staat en dat er waarschijnlijk een prijsverlaging is geweest. Neem dat mee in je bod!

Bekijk de Betrap de makelaar Chrome extensie

5. Overbieden en financiering: hoe werkt dat?

Hoeveel moet ik bieden op een huis? Hoeveel overbieden is verstandig en wat betekent dat voor je financiering? De bank kijkt niet naar de vraagprijs, maar naar jouw bod in verhouding tot de taxatiewaarde.

Stel, je maximale hypotheek op inkomen is €500.000, maar het huis wordt getaxeerd op €400.000. Dan kun je maximaal €400.000 lenen. Het bedrag daarboven moet uit eigen zak komen, bijvoorbeeld uit de overwaarde van je vorige huis of je spaargeld.

Het kan ook meevallen natuurlijk: de taxatiewaarde kan hoger uitvallen dan de vraagprijs. En misschien wel even hoog als het bedrag dat jij hebt overboden. Dan kun je vaak je hypotheekaanvraag zo indienen dat je het bedrag dat je overbiedt mee financiert.

Om te bepalen of je kunt overbieden, zijn de taxatiewaarde en je eigen inleg cruciaal. Hiervoor is het slim om voor je een bod doet altijd goed te overleggen met een (onafhankelijk) financieel adviseur. En eventueel een aankoopmakelaar in te schakelen, die mee kan denken wat een realistische taxatiewaarde is. 

Conclusie: slim bieden is een kunst

Bieden op een huis is geen nattevingerwerk. Met deze tools krijg je een beter beeld van de waarde van een huis. Zo ga je goed voorbereid de onderhandelingen in en voorkom je dat je te veel betaalt. En onthoud: een goed bod is niet alleen gebaseerd op cijfers, maar ook op gevoel. Succes!

Wil je meer handige tips om jouw nieuwe huis te kopen zonder teveel te betalen? Volg ons op Tiktok of Instagram voor meer inzichten en advies!

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Weten wat je moet bieden op een huis?

We denken graag met je mee over een goede biedstrategie. Zodat jij jouw droomhuis kunt kopen, zonder teveel te betalen. Belmail of app ons voor een kennismaking!