fbpx

Voorbereiden op een bezichtiging? Zo haal je het meeste eruit.

bezichtiging huis - woning bezichtigen

Tips voor een gouden voorbereiding vóór je een huis gaat bezichtigen.

Wil jij een huis kopen in de huidige woningmarkt? Bereid je dan maar voor op snel bezichtigen, snel bieden en nog sneller beslissen. Hoe kun je je toch goed voorbereiden als het tempo zo hoog ligt? Een goede voorbereiding gaat je daarin zeker helpen. Ik help je met wat tips om te bezichtigen als een echte pro en jouw kansen als koper flink te vergroten.

1. Wees realistisch

Onderzoek eerst wat voor hypotheek je kunt krijgen. En ga niet bezichtigen bij huizen die je niet kunt betalen. Dan maak je jezelf alleen maar gek, en worden je verwachtingen niet waargemaakt.

2. Doe buurtonderzoek

De buurt waar je komt te wonen zegt veel over het type huis waar je gaat kijken. Hoe ziet de straat eruit? Hoe zijn de voorzieningen? Hoe is de verkeers- en parkeerdruk? Ben je niet verlegen? Knoop dan een praatje aan met de buren en vraag hen hoe het daar bevalt.

Tip

Ga ook eens op verschillende tijdstippen in de buurt kijken, zoals doordeweeks versus in het weekend of een keertje 's avonds. Dan kun je bijvoorbeeld letten op parkeerproblemen of geluidsoverlast.

3. Ga naar het huis

Bekijk de buitenkant van het huis van tevoren. Let vooral op het onderhoud: hoe ziet de staat van het huis eruit? Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Hoe ziet het schilderwerk en kozijnen eruit?
  • Hoe ziet het dak eruit? (Hangt het dak door?
    Zit er mos op de dakpannen?)
  • Hoe ligt de tuin ten opzichte van de zon?
  • Zie je scheuren in de muren?
  • Hoe is de staat van schuur/garage (als je dit van buitenaf kunt zien)? 

4. Speur op het internet

Google is tegenwoordig toch in alles je beste vriend? Dus ook voor de koop van je huis: googlen! Ook kun je via de website van de gemeente zien:

  • wat voor vergunningen er in de buurt zijn afgegeven.
  • wat het bestemmingsplan is, dus welke plannen de gemeente heeft met de wijk.
  • of de grond schoon is (dit vind je ook op bodemloket.nl)
  • Sommige bouwkundige informatie. Bijvoorbeeld of er bekende problemen zijn met fundering of zwammen.
  • of er beperkingen zijn vanuit de overheid. Bijvoorbeeld monument, beschermd stads- of dorpsgezicht.
  • Of er sprake is van aanschrijving door de gemeente. Bijvoorbeeld de eigenaar moet van de gemeente bepaald onderhoud plegen.
  • Sprake van erfdienstbaarheid? (bijv. recht van overpad of gezamenlijk gebruik van een oprit)

Bekijk ook grondig de informatie op Funda. Kun je op de foto’s al eventuele problemen zoals vochtplekken en slecht onderhoud zien? Wat is het energielabel en zul je moeten investeren om deze te verbeteren? 

5. Haal info uit het bouwjaar

Onderzoek wat de meest voorkomende problemen bij een huis uit dit bouwjaar zijn. Schrijf deze gebreken op en check tijdens de bezichtiging of dit aan de orde is.

6. Woningwaarde berekenen

Via onze tool kun je gratis de geschatte woningwaarde berekenen. Altijd handig. Al is het in de huidige tijd steeds moeilijker om met dit soort tools een passend bod te berekenen. Andere kopers die er klaar mee zijn om mis te grijpen kunnen zomaar een verrassend hoog bod neerleggen. 

7. Plan de bezichtiging overdag en met 2 personen

Bij daglicht is beter te zien hoe de staat van het huis is. En twee paar ogen zien altijd meer dan één. Plan je bezichtiging dus altijd overdag en neem iemand mee!

Van bezichtiging naar koop

Met deze tips heb jij al voor de bezichtiging alle mogelijke informatie over het huis. Het kwartiertje dat je vervolgens in het huis bent, kun je gebruiken om de sfeer in het huis te proeven en vragen die je nog hebt te stellen aan de makelaar. Veel succes! 

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Hulp bij je aankoop van je droomhuis?

Ik help je verder. Ik denk op afstand met je mee, of ga mee bezichtigen. Net waar jij behoefte aan hebt. Belmail of app me voor een kennismaking!