fbpx

Wat is de slechtste tijd om je huis te verkopen?

slechtste tijd om je huis te verkopen

Is er een seizoen waarin jouw huis het slechtst verkoopt?

Is er slechtste tijd om huis te verkopen? Toen ik hierover wat onderzoek deed in mijn omgeving zeiden de meesten: je kunt het best verkopen in de lente! Want dan ziet alles er mooi uit, zoals je tuin en de omgeving. In het voorjaar heb je het beste licht en iets langere dagen. Bovendien is het leuker om een huis te (ver)kopen als de zon schijnt en hebben mensen in het voorjaar zin in een frisse start. Dus het voorjaar lijkt het beste seizoen om je huis te koop te zetten. Maar is wat is dan de slechtste tijd om je huis te verkopen? Ik zocht het voor je uit.

Slechtste tijd om huis te verkopen volgens Funda

Funda onderzocht wat het het slechtste moment is om je huis te verkopen. Hun conclusie: mei is de beste maand, december de slechtste. Elk jaar ligt de hoogste transactieprijs per vierkante meter steeds in mei. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt dan gemiddeld 46 euro boven de trend. De slechtste maand om je huis te verkopen is december. Verkopers ontvangen dan gemiddeld 76 euro minder per vierkante meter. Logisch natuurlijk: mensen zijn dan met andere dingen bezig, zoals het afronden van het jaar en de feestdagen vieren.

Zomer op Funda

De zomervakantie is natuurlijk komkommertijd. Geen slimme tijd is om je huis te koop te zetten, zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar. Er zijn weliswaar iets minder bezoekers in de zomer, maar dit verschil is klein (gemiddeld zijn er 11,6 miljoen bezoeken per maand, in de zomer zijn dit er 11,2 miljoen). Opvallend: de afgelopen jaren waren de aantallen juist hoger in de zomer, waarschijnlijk doordat mensen niet weg waren dankzij corona.

 

Maar in de zomer nemen mensen wel meer de tijd om huizen bekijken: bezoeksessies duren dan langer. Er worden in de zomer ook meer bezichtigingen ingepland vanuit het buitenland: de huizenzoektocht gaat dus ook door als mensen op vakantie zijn. En heb je een tuin die in ze zomer het mooist in bloei staat? Dan kan het een voordeel zijn om juist deze tijd je huis te koop aan te bieden. Of in ieder geval vast wat foto’s te maken die je kunt gebruiken als je later in het jaar gaat verkopen.

Slechtste seizoen voor huizenverkoop volgens het Kadaster

In het Kadaster kun je zien wanneer de meeste overdrachten plaatsvinden. Dit is in de maanden mei, juli, oktober, november en december. De gemiddelde tijd van verkoop tot overdracht is 3 maanden. Dus kun je concluderen dat er meer huizen in de lente en de herfst worden verkocht. In de maand december zijn er verreweg de meeste overdrachten. Ik denk dat dit te maken heeft met fiscale- en hypotheekvoorwaarden. Nog snel even regelen bij de notaris voordat de regels op 1 januari veranderen. 

 

Qua woningprijs zie je in het Kadaster dat het voorjaar de beste tijd is om je huis te verkopen. Dan levert je huis het meeste op. Elk jaar stijgen de prijzen harder in de eerste helft van het jaar dan de tweede.

Jouw huis verkopen: welk seizoen?

Zoals je leest is het voorjaar een hele goede tijd volgens de statistieken! Maar eigenlijk maakt het niet uit. Woningzoekers zijn toch wel het hele jaar op zoek, zeker in de huidige markt. Belangrijk is vooral te letten op de presentatie van je huis. Dus weet je op tijd dat je gaat verkopen? Probeer dan in ieder geval de buitenfoto’s te maken in mooi weer! En zorg tijdens de verkoop voor sfeervolle binnenfoto’s.

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Jouw huis verkopen?

Wij helpen je verder. Met mijn kennis van de huizenmarkt in Lingewaard en de Waalsprong en een doortastende aanpak. Belmail of app me voor een kennismaking!