fbpx

Wat is makelaar courtage?

makelaar courtage

Als je ooit een huis hebt gekocht of verkocht, dan heb je waarschijnlijk weleens gehoord van makelaar courtage. Maar wat betaal je nu gemiddeld voor een makelaar? Gemiddeld betaal je 1,1% van de verkoopprijs aan makelaarscourtage in Nederland. Dat betekent dat je gemiddeld zo’n €4750 betaalt aan een makelaar voor de verkoop van je huis. Hoe zijn deze kosten opgebouwd, waar betaal je voor? En wat is het verschil tussen een dure en een goedkope makelaar?   

Wat is makelaar courtage? 

Makelaar courtage is de vergoeding die wij als makelaar krijgen voor het succesvol afhandelen van de verkoop of aankoop van een huis. Het is dus ons loon voor de diensten die we als makelaar verlenen, zoals het vinden van potentiële kopers of verkopers, het opstellen van contracten en het begeleiden van de onderhandelingen. Sommige makelaars werken met vaste tarieven. Veel makelaars werken met een percentage van de verkoopprijs. Dat betekent dat als jij je huis goed verkoopt, de makelaar hier ook van mee profiteert.

Bij het kopen of verkopen van een huis komt veel kijken. Daarom is die courtage het over het algemeen wel waard. Met veel kennis over de huizenmarkt, onderhandelen en gewoon zorgen dat het proces soepel verloopt bespaar je zelf een hoop kopzorgen en tijd. Je kunt besparen op de aankoop van een huis door goed te kijken wat een huis echt waard is zodat je niet teveel betaalt. En je kunt het maximale uit de verkoop halen door een goede presentatie en sterke onderhandelingen. 

Wat is de courtage van een verkoopmakelaar?  

De courtage die een makelaar krijgt, kan op verschillende manieren worden berekend. De meest voorkomende methoden zijn een vast bedrag, een percentage van de verkoopprijs of een combinatie van beide. 

Vast bedrag

Als een makelaar een vast bedrag hanteert, wordt er een vooraf bepaald bedrag bepaald, ongeacht de uiteindelijke verkoopprijs van het onroerend goed. Dit kan voordelig zijn voor jou als verkoper, omdat je weet waar je aan toe bent en geen verrassingen hebt bij hogere verkoopprijzen. Wij werken daarom ook met een vast tarief: het is gewoon fijn als je niet achteraf voor hogere kosten komt te staan. Wel rekenen wij met schalen: dus hoe hoger de woningwaarde, hoe hoger de prijs is die we rekenen. Dat is niet zomaar: bij woningen in een hogere prijsklasse gaat er gewoonweg meer tijd in zitten. Er gaat meer tijd zitten in de voorbereiding, bezichtigingen duren langer en de doelgroep is kleiner waardoor het langer kan duren om een koper te vinden. 

Percentage van de verkoopprijs

De gemiddelde courtage van makelaars voor de verkoop van een huis kan verschillen van 1% tot wel 2,5%. Over het algemeen: hoe hoger de prijsklasse, hoe lager het percentage. Dat komt omdat de tijd die je kwijt bent aan een verkooptraject wel groter is bij grotere woningen, maar niet zoveel dat het de stijging in beloning zou evenaren. Dus: het zou niet eerlijk zijn om voor een huis van 6 ton 6000 euro courtage te vragen ten opzichte van 2000 euro voor een kleinere woning. Want zo groot is het verschil niet in tijd dat je eraan besteedt. 

Een percentage van de verkoopprijs betekent dat de courtage wordt berekend op basis van een percentage van het totale verkoopbedrag. Dit kan voordelig zijn voor makelaars, omdat ze meer verdienen als de verkoopprijs hoger is. Het voordeel voor jou als verkoper, is dat de makelaar een extra incentive heeft om het maximale uit de verkoop te halen. Het nadeel is dat je niet vooraf weet op welke kosten je kunt rekenen. 

Sommige makelaars rekenen ook opstartkosten naast de courtage. Deze kosten worden in rekening gebracht om de eerste kosten van het op de markt brengen van een woning te dekken, zoals het maken van foto’s, het opstellen van advertenties en het organiseren van bezichtigingen. 

Het is belangrijk om de courtage en eventuele bijkomende kosten vooraf te bespreken en vast te leggen voordat je een makelaar inhuurt. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je verrassingen tijdens het verkoopproces.

Opstartkosten en courtage

Sommige makelaars rekenen opstartkosten bovenop de courtage. Dit zijn eenmalige kosten die in rekening worden gebracht bij het begin van het verkoopproces. Deze kosten dekken meestal de administratieve taken en marketinguitgaven van de makelaar.

De opstartkosten kunnen variëren, afhankelijk van de makelaar en de grootte van het verkoopproces. Het is belangrijk om te weten wat deze kosten precies inhouden en of ze worden verrekend met de uiteindelijke courtage. Sommige makelaars verrekenen de opstartkosten met de courtage, terwijl anderen deze apart in rekening brengen.

Factoren die de Makelaar Courtage beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van de makelaar courtage. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Locatie van de woning

De locatie van de woning kan van invloed zijn op de courtage. In gebieden met een hoge vraag en weinig aanbod ligt de courtage vaak hoger, omdat makelaars meer werk hebben om een koper te vinden. In populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht, waar de vraag naar woningen hoog is, kunnen makelaars hogere tarieven rekenen vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod.

In regio’s met een lage vraag en veel aanbod kan de courtage lager zijn, omdat er meer concurrentie is tussen makelaars. 

De staat van de woningmarkt

De algemene staat van de woningmarkt kan ook van invloed zijn op de courtage. Als het goed gaat met de economie en de vastgoedmarkt, ligt de courtage vaak hoger, omdat makelaars meer kans hebben om een hogere verkoopprijs te realiseren. In tijden van economische depressie en een dalende vastgoedmarkt kan de courtage lager zijn, omdat er minder vraag is naar makelaarsdiensten.

De ervaring en reputatie van de makelaar

De ervaring en reputatie van de makelaar kunnen ook een rol spelen bij het bepalen van de courtage. Makelaars met een uitstekende reputatie en jarenlange ervaring kunnen hogere tarieven rechtvaardigen. Ze hebben hun succes en expertise bewezen. Aan de andere kant kunnen beginnende makelaars met weinig ervaring lagere tarieven aanbieden om nieuwe klanten aan te trekken.

Anderzijds kost het ervaren makelaars soms minder tijd om een huis te verkopen, omdat ze een netwerk hebben. En hun inkomen verspreid is over een groter aanbod. Dat zou er weer voor kunnen zorgen dat er meer onderhandelingsruimte is. Bij beginnende makelaars ligt daar minder ruimte omdat zij gewoon echt de tijd en de energie in de verkoop moeten stoppen die het bedrag dat ze ervoor krijgen rechtvaardigt. 

Hoe kun je onderhandelen over de makelaar courtage?

Het is in sommige gevallen mogelijk om te onderhandelen over de makelaar courtage om zo de beste deal voor beide partijen te krijgen. 

1. Vergelijk tarieven: Verzamel offertes van verschillende makelaars en vergelijk hun tarieven. Dit geeft je een goed idee van wat redelijk is in jouw markt.

2. Onderhandel over het percentage: Als de courtage wordt berekend op basis van een percentage van de verkoopprijs, probeer dan te onderhandelen over een lager percentage. Zelfs een klein verschil kan voor jou aanzienlijke besparingen opleveren.

3. Overweeg vaste courtage: Als je de voorkeur geeft aan voorspelbaarheid, dan kun je proberen te onderhandelen voor een vaste courtage. Dit kan handig zijn als je de exacte kosten van tevoren wilt weten.

Veelgemaakte fouten bij het onderhandelen over courtage

1. Alleen focussen op de courtage: Vergeet niet dat de courtage slechts een deel is van het totale plaatje. Kijk ook naar de kwaliteit van de diensten en het succespercentage van de makelaar. Als jij een beter verkoopresultaat haalt uit je woning, verdient het zich al snel terug.

2. Alleen kijken naar de laagste courtage: Hoewel een lage courtage aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om de reputatie en ervaring van de makelaar ook in overweging te nemen. Een onervaren makelaar met een lage courtage kan uiteindelijk duurder zijn als het huis langer te koop staat of voor een lagere prijs wordt verkocht.

3. Geen duidelijke afspraken maken: Zorg ervoor dat alle afspraken over de courtage schriftelijk worden vastgelegd in de verkoopovereenkomst. Zo voorkom je misverstanden en onenigheid achteraf.

Veelgestelde vragen over makelaar courtage

Is de courtage van een makelaar aftrekbaar?

Nee, in de meeste gevallen is de courtage van een makelaar niet aftrekbaar voor particulieren. Alleen bedrijven kunnen in bepaalde gevallen de courtage als zakelijke kosten opvoeren.

Wat gebeurt er als ik mijn makelaar wil veranderen?

Als je ontevreden bent met je huidige makelaar en van plan bent om over te stappen naar een andere, is het belangrijk om de overeenkomst met je huidige makelaar zorgvuldig door te lezen. Er kunnen bepalingen zijn met betrekking tot opzegtermijnen en eventuele kosten.

In de meeste gevallen kan de overeenkomst worden beëindigd door middel van een schriftelijke opzegging. Zorg ervoor dat je alle benodigde stappen volgt en communiceer duidelijk met zowel je huidige als je nieuwe makelaar.

Wanneer betaal ik de courtage?

In de meeste gevallen betaal je pas bij de sleuteloverdracht. De kosten voor de makelaar worden in mindering gebracht op de opbrengst van je huis. 

 

Of je nu een huis wilt kopen of verkopen, het is belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Focus dus niet alleen op de courtage, maar kijk vooral ook naar de rol die de makelaar gaat spelen. Als het belangrijk is dat jij zo min mogelijk stress hebt tijdens de verkoop, en het maximale eruit haalt. Dan is die courtage het al heel snel waard! 

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Op zoek naar een makelaar?

We denken graag met je mee over een slimme verkoopstrategie, zodat jij ook in deze markt de maximale waarde voor je huis krijgt. Check hier wat jouw huis waard is. Of belmail of app ons voor een kennismaking!