fbpx

Stijgende rentes en een afkoelende woningmarkt

Stijgende rentes huis kopen

De meestgestelde vragen van kopers en verkopers beantwoord

De hypotheekrente stijgt snel en daardoor merken we veel onrust op de woningmarkt. Kopers die twijfelen of ze niet beter kunnen wachten. En mensen die willen verkopen twijfelen: snel verkopen of juist wachten?🤷‍♀️ Wij krijgen veel vragen van kopers en verkopers over wat te doen. We beantwoorden de meestgestelde!

Blijven de rentes zo hard stijgen?

Gemiddeld steeg de rente van 1,4% naar bijna 4%!🚀 Niemand weet hoe lang en hoe hard de rentes nog gaan doorstijgen. Maar de experts voorspellen dat we de ergste stijging achter de rug hebben. Laten we hopen dat ze gelijk hebben. 

 

De stijgende rente volgde tot nu toe de sterke inflatie, en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. De ECB gaat in juli ingrijpen om de inflatie in te perken. Als dat een beetje lukt, zullen zowel de inflatie als de rentes weer iets stabiliseren. Maar het is lastig te zeggen welke verdere stappen de ECB gaat zetten de komende tijd en welke invloed corona en de oorlog in Oekraïne nog gaan hebben op de economie.

Koelt de woningmarkt af?

Ik zie zelf dat het aantal bezichtigers per woning wel terugloopt. Ik heb bij veel makelaars hier in de regio navraag gedaan en die zien hetzelfde gebeuren. Tot nu toe worden huizen bij ons nog steeds flink boven de vraagprijs verkocht, maar ik durf niet te zeggen hoe lang dit nog gaat duren. Het probleem is dat kopers minder financiële ruimte hebben door de stijgende rentes. Het zou dus een logische ontwikkeling zijn als de stijging van de huizenprijs gaat afvlakken. Economen van RaboResearch verwachten dat de huizenprijzen voorlopig nog niet gaan dalen, maar dat de stijging gaat afvlakken.

 

Dat is wat mij betreft wel een gezonde ontwikkeling.👍🏽 Hopelijk maakt dit het voor starters wat makkelijker om iets te kopen.

Kan ik beter wachten met een huis kopen als de huizenprijzen zo hoog zijn?

Ik denk het niet. Het tekort aan woningen blijft. Volgens het rapport van RaboResearch zit een daling in de huizenprijzen er voorlopig nog niet aan te komen. En ja, de rentes stijgen, maar ze staan nog steeds relatief laag als je het vergelijkt met de historische rente. Veel mensen kunnen zich nog rentes van 13 of 14 procent herinneren.

Het belangrijkste wat je kunt doen is goed bij je adviseur blijven checken wat jouw financiële ruimte is. Met een oorlog, een energiecrisis, corona en een hoge inflatie is het de komende tijd is het redelijk onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren.

Tip

Blijf goed bij je adviseur checken wat jouw financiële ruimte is. Een paar procentpunten renteverschil kan veel betekenen voor jouw maandlasten. Alvast een eerste idee? Gebruik deze handige rekentool om jouw maximale hypotheek te berekenen.

Kan ik als starter niet beter blijven huren?

Dat is een lastige vraag. Enerzijds zou je misschien beter kunnen wachten tot de huizenprijzen iets zijn gedaald. Nu heb je én een hoge rente, én betaal je de hoofdprijs voor het huis. Anderzijds weet je niet hoe de rente zich verder gaat ontwikkelen. Als die blijft stijgen, was het achteraf slimmer geweest om nu te kopen. Als je nu een hypotheek afsluit kun je de rente vastzetten en blijf jij dus hetzelfde betalen, ook als de hypotheekrentes doorstijgen. Bovendien los je af als je koopt en bouw je dus iets op. Hoe eerder je daarmee begint, des te beter. Tel maar eens uit wat je bespaart als je x aantal maanden aflost in plaats van huur betaalt! Een optie is om in ieder geval iets minder hoog te bieden.

Moet ik nog wel overbieden in de huidige markt?

Dit is moeilijk te zeggen. Het verschilt heel erg per type woning en locatie wat de invloed van alle ontwikkelingen is. Maar de ontwikkelingen zijn ook zó snel gegaan dat de mindset van veel kopers nog niet mee is veranderd. Kopers zijn nog steeds gewend dat ze flink moeten overbieden. Dus met een veiliger bod zou je nog steeds mis kunnen grijpen. Aan de andere kant krijg je wel minder ruimte om flink te overbieden, omdat je gewoonweg minder kunt lenen. Ik verwacht dus wel dat je minder fors hoeft te overbieden.💰

 

Tip

Mocht je meer advies willen over hoe je het ideale bod neerlegt, neem even contact op. Als aankoopmakelaar kan ik je hierin goed adviseren als ik weet welk huis je op het oog hebt.

Wat als ik mijn eigen huis niet verkocht krijg?

De verwachting is dat je je bestaande huis wel gaat kunnen verkopen. Dat is dus geen reden om niet te verhuizen. Want als je je zinnen eenmaal hebt gezet op een verhuizing, kun je dan nog gelukkig wonen waar je nu zit? Wel is het verstandig om bij jouw nieuwe hypotheek niet meer te rekenen met de extreme overwaardes van het afgelopen jaar. Wees daarin iets voorzichtiger. Houd er ook rekening mee dat de tijd tot een verkoop ook wat langer kan worden. Tot nu toe verkocht ik huizen gemiddeld binnen 19 dagen: sneller kan niet. Ik verwacht dat dit gemiddelde de komende tijd wat op gaat lopen.

 

Alleen als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht of gaat kopen, kan het slim zijn om je huis al eerder in de verkoop te zetten. Waarschijnlijk wordt jouw nieuwbouwhuis pas over anderhalf jaar opgeleverd en in die tijd kan er een hoop gebeuren. Voor je eigen gemoedsrust kan het dan fijn zijn als je eigen huis al verkocht is.

Als ik toch nu een huis wil kopen, hoe pak ik dit goed aan?

Ga eerst nog even langs de hypotheekadviseur. Als je hier een aantal maanden geleden geweest bent, is het goed om weer even een update te krijgen. Zo weet je wat je nu kunt en binnen welk segment je moet kijken. En dit zorgt ervoor dat je sneller kunt bieden als je eenmaal een huis op het oog hebt, omdat je vooraf al helder hebt wat je financiële mogelijkheden zijn. Het is ook verstandig om wat extra marge in je bod te houden, zodat de kans groter is dat je de financiering rond krijgt.

 

Daarnaast kan ik je nog aanraden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat is natuurlijk een beetje wij van WC-Eend adviseren WC-Eend, maar het kan echt helpen. De afgelopen maand hielp ik al vier kopers aan een huis die er tot dan toe niet in slaagden iets te vinden. Mocht je willen weten hoe dit precies werkt en wat je eraan hebt, neem even contact op. Dan bekijken we voor jouw situatie wat slim is om te doen.

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Huis verkopen of kopen in deze onrustige tijd?

Ik help je verder. Met mijn kennis van de huizenmarkt in Lingewaard en de Waalsprong en een doortastende aanpak. Belmail of app me voor een kennismaking!