Je huis verduurzamen: subsidie mogelijkheden
Een gesprek met Maarten vd Bos
Als makelaar spreken wij iedere dag met huizenkopers en verkopers over hun wensen en zorgen. Een van de meest besproken onderwerpen van de laatste tijd? Verduurzaming van woningen. Sowieso nu de koude maanden er weer aan komen besef je hoe fijn het is als er geen kou je huis in komt. Sinds de stijgende energieprijzen van vorig jaar, voelen we allemaal hoe belangrijk het is om ons huis te verduurzamen – niet alleen voor het klimaat, maar ook voor onze eigen portemonnee.
Eerder dit jaar zaten wij met Maarten van den Bos, wethouder bij Gemeente Lingewaard met een passie voor duurzaamheid. Hij legde uit hoe de gemeente huiseigenaren kan helpen bij het verduurzamen van hun woning. En dat was best een eye-opener!
Waarom verduurzamen?
De realiteit is hard. Maarten gaf aan dat er verhalen zijn van mensen die moeten kiezen tussen een warme douche en een warme maaltijd op een dag. Zeker met de enorme stijging van de gasprijzen vorig jaar kwamen dit soort schrijnende gevallen steeds vaker voor. Dit soort verhalen benadrukt de noodzaak van verduurzaming. Maar het lastige is: juist de groep die er het meeste baat bij heeft omdat ze in slecht geïsoleerde woningen wonen, is ook de groep die het minste budget heeft om te investeren in verduurzaming. Maarten benadrukte ook hoe belangrijk het is om te beseffen dat de manier waarop we energie gebruiken fundamenteel zal veranderen. Het simpelweg verhogen van de thermostaat voor warmte is misschien niet langer vanzelfsprekend.
Juist daarom heeft de gemeente verschillende regelingen en initiatieven in het leven geroepen om te helpen.
Huis verduurzamen: subsidie vanuit gemeente Lingewaard
Operatie Isolatie: Hierbij komt een expert van de gemeente langs om te kijken welke isolatiemaatregelen het meest effectief zijn voor jouw huis. Het beste deel? Deze maatregelen worden volledig gefinancierd door de gemeente. Je hoeft dus geen cent zelf bij te leggen. Het idee erbij is dat de maatregelen gefinancierd worden bij de doelgroep die het het hardst nodig heeft. Hopelijk houden zij zo wat geld over aan het eind van de maand dat ze opzij kunnen zetten voor volgende verduurzamingsmaatregelen.
Energieloket: Heb je vragen over verduurzaming? Het Energieloket biedt gratis advies van experts om al je vragen te beantwoorden. Dus wil je bepaalde offertes vergelijken, weten welke leveranciers betrouwbaar zijn of gewoon weten waar je moet beginnen? De energiedeskundigen bij het Energieloket helpen je op weg. Heb je meer inhoudelijke expertise nodig, dan kun je tegen betaling nog extra advies inwinnen.
Toekomstbestendig Wonen Lening: Dit is een geweldige manier om je verbouwing en verduurzaming tegen lage kosten te financieren. Dus was je sowieso al van plan om te verbouwen? Als verduurzaming een onderdeel is van je verbouwing, kun je voor de hele verbouwing gebruik maken van deze lening. Een lening is mogelijk vanaf €2.500,- en wordt verstrekt in de vorm van een bouwdepot. De rente ligt tussen de 1,6 en 1,8%, superlaag dus!
Verduurzaming woning: de uitdaging in Lingewaard
Maarten, geboren in Rotterdam maar al jaren woonachtig in de gemeente Lingewaard, heeft een diepe band met zijn gemeente. Zijn kinderen zijn er geboren en hij waardeert de combinatie van groene ruimtes en stedelijke voorzieningen. Als wethouder voor ruimtelijke ordening, duurzaamheid, handhaving en milieu, is hij dagelijks bezig met vraagstukken over hoe we onze wereld beter kunnen achterlaten voor toekomstige generaties.
Het moeilijke is volgens Maarten, dat er weinig vertrouwen is in de overheid als het gaat om hulp bij verduurzaming, onder de groep die ze willen bereiken. Het besef van het belang van duurzaamheid is er, maar het vertrouwen in de overheid om hierbij te helpen moet nog worden opgebouwd.
Maarten benadrukte dat er in het verleden veel aandacht en middelen zijn gegaan naar de voorlopers in verduurzaming. Hierdoor rijdt de één nu gesubsidieerd in een Tesla, terwijl de ander in de kou zit. Dit moet veranderen. De focus moet liggen op het helpen van degenen die het het hardst nodig hebben. Bovendien is er nog een groep die nooit de hulp van de overheid in heeft hoeven schakelen. Die moeten sinds de stijging van de energielasten ineens wel om hulp vragen. En dat is een drempel.
Vertrouwen opbouwen
Het vertrouwen in de overheid is een cruciaal punt. Er is een algemeen wantrouwen tegenover de overheid, wat het moeilijk maakt om mensen te overtuigen van het belang van verduurzaming. Maar Maarten is optimistisch. Hij gelooft dat met de juiste aanpak en transparantie, het vertrouwen kan worden hersteld.
Je huis verduurzamen zonder subsidie
Val je niet binnen de subsidieregelingen maar wil je wel je huis verduurzamen?
Bij veel banken kun je meer lenen als je dat geld gebruikt voor verduurzaming. Dus: ga je verbouwen en steek je dat geld in isolatie of andere verduurzaming van het huis? Dan krijg je van de bank een hogere hypotheek. En bij steeds meer geldverstrekkers ook korting op je rente.
Hoe pak je dit aan?
- Bel je financieel adviseur en ga in gesprek.
- Laat een energiedeskundige of taxateur meekijken welke energiebesparende maatregelen het meest zinvol zijn.
- Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld prachtig. Maar mogelijk kun je met een kleinere investering al veel meer besparen op je energierekening, door beter te isoleren.
- Krijg een inschatting van de investering die nodig is om je huis te verduurzamen.
- Schakel een erkend taxateur in om de waarde voor en na verbouwing te taxeren. Dit taxatierapport heb je meestal nodig om je financiering rond te krijgen.
- Laat de energiebesparende maatregelen uitvoeren.
- Doe zoveel mogelijk zelf, en besteed wat je zelf niet kunt uit.
Huis verduurzamen kan zelfs zinvol zijn bij verkoop
Als makelaar moedigen wij iedereen aan om na te denken over verduurzaming. Al vóór je een huis koopt of verkoopt. Dus wil je een huis kopen, check het energielabel en eventuele maatregelen die je zult moeten nemen om het huis te isoleren. En ga je verkopen? Dan denkt Moreno ook mee over interessante verduurzamingsmaatregelen die je vooraf al toe kunt passen. We zien dat huizen met een hoger energielabel gewoon beter verkopen. Hier is bijvoorbeeld ook de manier waarop we een taxatierapport opstellen op aangepast: duurzaamheid wordt een steeds belangrijkere factor. Dus misschien is het een aanpak interessant waarmee je met een kleine investering in isolatie, een veel hogere opbrengst voor je woning kunt realiseren.
Meer hierover weten? Neem contact met ons op.
Heb je de video nog niet gezien? Bekijk hier het volledige gesprek met Maarten van den Bos.
Huis verduurzamen of verkopen?
We denken graag met je mee over een strategie: eerst verduurzamen of meteen verlopen? Zodat jij de maximale waarde voor je huis krijgt. Check hier wat jouw huis waard is.
Of bel, mail of app ons voor een kennismaking!