fbpx

Hoe zorg ik dat mijn bod opvalt?

Bod opvalt - huis kopen - aankoopmakelaar

Tips voor het winnende bod in een overspannen woningmarkt

De woningmarkt is een gekkenhuis op dit moment. Om je een beeld te geven van de krapte: als woningzoeker heb je gemiddeld gezien de keuze uit 1 à 2 koopwoningen (in het derde kwartaal van 2021). In de crisis waren dit maar liefst 25 woningen. Ben je ertussen gekomen met bezichtigen? Dan is de volgende stap een goed bod uitbrengen. Het bedrag is natuurlijk belangrijk. Maar er zijn nog meer handigheidjes waarmee je een grotere kans hebt dat jouw bod geaccepteerd wordt.

1. Denk na over de voorwaarden

Het hoogste bod wint niet altijd. Zekerheid kan ook heel belangrijk zijn: soms kiezen verkopers liever voor een bod zonder voorbehoud van financiering. Zo weten zij zeker dat de hypotheekverstrekker een succesvolle verkoop niet meer in de weg gaat staan. Of misschien is flexibiliteit wel belangrijk: ze willen bijvoorbeeld pas een bepaalde datum het huis uit, dus zoeken kopers die daarop willen wachten.
Vraag tijdens de bezichtiging wat belangrijk is voor de verkopers. En speel hierop in met de voorwaarden bij je bod, waar het kan.

2. Stuur een goede begeleidende mail

Mensen blijven mensen. En soms kan de gunfactor net het verschil maken. Stuur met je bieding dus even een persoonlijk berichtje mee. Speel ook in dit bericht in op wat voor de verkoper belangrijk is. Is de verkoper een hondenliefhebber, en jij ook? Neem dit zeker mee in je brief. Leg uit waarom dit huis helemaal bij je past en wat je plannen voor de toekomst in dit huis zijn. Als de biedingen niet te ver uit elkaar liggen kan dit zomaar in jouw voordeel uitpakken!

3. Bied tactisch

Wil je een afgerond bedrag gaan bieden, plaats er dan net een bedrag bovenop. Andere kopers redeneren misschien hetzelfde en komen op hetzelfde bedrag uit. Door net een klein beetje er bovenop te doen, zou je qua bedrag van hen winnen. Kies daarnaast voor een bedrag dat opvalt. Verwerk bijvoorbeeld het huisnummer in het bedrag.

4. Houd reserves

Houd in het bedrag dat je biedt rekening met de kosten die er nog bijkomen. Zeker als je tegen het bedrag komt dat je maximaal wil lenen*. Denk aan de overdrachtsbelasting, notaris, verhuizing, een verbouwing en nieuwe meubels. De grootste valkuil bij het uitbrengen van een bod is al je reserves verbruiken en vergeten welke kosten er daarna nog komen.

 

* Ik zeg wil. Omdat ik sterk afraad om het bedrag te betalen dat je maximaal kunt lenen. Om nu en in de toekomst ook ruimte te houden voor leuke dingen zou je hier altijd wat ruimte moeten houden.

5. Weet wat er speelt

Kennis is macht. Door te weten wat er speelt, rondom de woning en de buurt, kun je dit meenemen in je bod. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Als aankoopmakelaar ken ik de omgeving en weet ik hoe je je in deze markt moet bewegen. Ik heb ervaring met onderhandelingen en kan inmiddels goed inschatten wat voor een verkoper het verschil gaat maken. Kun je wel wat hulp gebruiken? Laat de onderhandelingen volledig aan mij over. Of schakel mij in als aankoopcoach, dan kijk ik over je schouder met je mee.

Moreno Joosten Makelaardij - Moreno

Jouw droomhuis kopen?

Ik help je verder. Met mijn kennis van de huizenmarkt in Lingewaard en de Waalsprong en een doortastende aanpak. Belmail of app me voor een kennismaking!