Vriendjespolitiek, het achterhouden van biedingen, dealtjes tussen bevriende makelaars. Makelaars staan erom bekend dat het biedproces niet altijd even eerlijk verloopt. En dat kan frustrerend zijn voor huizenkopers. Ik wil zo niet werken. Ik wil kopers én verkopers de garantie geven dat het biedproces eerlijk en transparant verloopt. Daarom ga ik als eerste makelaar in Lingewaard en de Waalsprong werken met Eerlijk Bieden.
Hoe werkt Eerlijk Bieden
Eerlijk Bieden is het eerste keurmerk voor makelaars wat een eerlijk biedproces garandeert aan zowel de verkoper als de woningzoeker. Iedereen die wil bieden doet dit via de tool van Eerlijk Bieden. Zowel de makelaar als de verkoper zien alle biedingen pas als het biedproces gesloten is. Na het sluiten van het voorlopig koopcontract krijgt elke potentiële koper te horen wat de andere biedingen waren.
Juist de grootste aankoop van je leven zou oneerlijk kunnen verlopen. Dat hoort toch eigenlijk niet.
Waarom is het nodig?
Natuurlijk worden er op dit moment sowieso exorbitante bedragen geboden door de gekte op de woningmarkt. Dit heeft verschillende oorzaken: er is te weinig aanbod, de rente ligt laag en er is een rits fiscale en financiële regelingen die een prijsopdrijvend effect hebben. Maar er zijn ook kopers en verkopers die zich benadeeld voelen door hun makelaar. Bij een meldpunt van de Vereniging Eigen Huis over oneerlijke biedingspraktijken van makelaars kwamen honderden klachten binnen, van kopers en verkopers. Er werden biedingen achtergehouden. Of er waren makelaars die kopers tegen elkaar uitspelen en zo de prijs verder en verder opdreven.
Huis verkopen op de eerlijke manier
Juist de grootste aankoop van je leven zou oneerlijk kunnen verlopen. Dat hoort toch eigenlijk niet. Daarom sta ik volledig achter tools als Eerlijk Bieden, die ervoor zorgen dat alles in dit proces volgens de regels verloopt. Zorg ook altijd dat je makelaars vergelijkt. Ik geef je als verkoper zelf de keuze of je hiermee wil werken of niet: jij bepaalt.