fbpx

WONINGPRAAT #7

Funderingsproblemen LINGEWAARD

Paul Kerckhoffs

Funderingsproblemen in Lingewaard. Sinds 2018 worden steeds meer inwoners hiermee geconfronteerd. Huizen verzakken met schades in de tienduizenden euro’s als gevolg. De oorzaak? Steeds hetere zomers en grotere droogte. 

We spreken met Paul Kerckhoffs over waarom funderingsproblemen juist in Lingewaard de laatste jaren zo’n uitdaging zijn. En nog een veel grotere uitdaging worden. Wat moet je doen als je verzakking van je woning vermoedt? En wat moet je doen als je scheuren ziet tijdens een bezichtiging? En, als je scheuren ziet, ligt de oorzaak altijd in een funderingsprobleem? 

Paul is bescheiden, maar met ruim 40 jaar ervaring in de bouw kan hij zichzelf gerust een expert noemen op dit vlak. Hij komt uit de omgeving van Maastricht maar verhuisde in 1977 naar de Betuwe omdat hij als projectleider de bouw van stadsdeel Kronenburg begeleidde. Hij draaide jarenlang zijn eigen architectenbureau en geniet inmiddels van zijn pensioen. Maar regelmatig wordt hij er nog bij gevraagd als er vragen zijn rondom constructie en fundering. 

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Funderingsproblemen in Lingewaard: waarom juist hier? 
  • Kan de gemeente of het waterschap funderingsproblemen in Lingewaard oplossen?
  • Ik zie scheuren tijdens een bezichtiging, moet ik me zorgen maken? En hoe kan ik de oorzaak onderzoeken? 
  • Zit er verschil in bouwperiode van je huis qua risico op funderingsproblemen? 
  • Als je een huis wil kopen, wanneer is het verstandig om een bouwkundige in te schakelen? 
  • Er zijn ook andere logische verklaringen voor scheuren in je huis, Paul vertelt welke. 

Benieuwd naar de aflevering? 

Hieronder vind je de hele aflevering met Paul. Liever via jouw eigen platform luisteren? Dat kan natuurlijk ook!

Woningpraat Lingewaard funderingsproblemen Paul Kerckhoffs

Beluister aflevering #7 over funderingsproblemen met Paul

Bekijk Woningpraat #7 over funderingsproblemen

Funderingsproblemen in Lingewaard

De achtergrond

Sinds 2018 is het aantal meldingen van funderingsschade enorm toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). De oorzaak volgens bodemexperts? Warme zomers met grote droogte zorgen ervoor dat de grond uitdroogt en inklinkt.

In 2022 waren er 2.000 meldingen van huizen met funderingsschade en huizen die verzakken. 70 procent meer dan in 2018! 

Ellen heeft zich aangesloten bij een buurtplatform die zich met deze problematiek bezighoudt. Hoe zij het gaat oplossen is nog onzeker: “De schade aan mijn huis is nu dusdanig geworden dat er iets moet worden ondernomen.”

Dit probleem zal blijven groeien door klimaatverandering. Veel huizen in Lingewaard zijn gefundeerd op staal. Dat betekent dat huizen niet gefundeerd zijn met palen. Als de grond ongelijkmatig wegzakt, gaan delen van de fundering en het huis dus verzakken. 

Wat kun je doen als je funderingsproblemen hebt? Dat verschilt helemaal per situatie. Maar het is al snel een kostbare reparatie, soms worden huizen zelfs total-loss verklaard. De gemeente is aan het onderzoeken of er tegemoetkoming mogelijk is, maar de kans hierop lijkt klein. 

In deze aflevering leggen we uit waar je op kunt letten als je een huis gaat bezichtigen. Vooral bij oudere huizen is de bouw vaak in eigen beheer en zonder funderingsonderzoek gedaan. Dus let bij huizen voor 1970 op scheuren in de muren. En schakel een bouwkundig expert mee als je tekenen van verzakking ziet. Die kan vertellen wat de oorzaak is en of je je zorgen moet maken.